TekNatur tävlingens final 2020 med momenten Projekt och Sjukamp arrangerades i månadsskiftet januari-februari under två dagar på högskolan Arcada för elever i åk 7-9 och gymnasiet i de finlandssvenska skolorna.

Årets TekNatur/Projekt hade lockat 17 projekt och drygt 50 elever. Av projekten deltog 12 stycken i grundskoleklassen och 5 stycken i gymnasieklassen. I Sjukampens final kämpade 7 stycken lag i årskurs 7 från 6 olika högstadier. Sammanlagt deltog elever från 11 olika grundskolor och gymnasier från Svenskfinland i TekNatur-finaldagarna. På fredag fick eleverna ta del av Fysikshow med lektor Johan Lindén från Åbo Akademi.

Resultat från TekNatur/Projekt 2020

Eleverna presenterade sina projekt för ett  domarkollegium bestående av forskare och  professorer från Helsingfors universitet, VTT, Aalto universitetet jämte Arcada och med dekan Kai Nordlund från Helsingfors Universitet i spetsen gjorde domarna en bedömning av de olika projekten.

I gymnasieklassen gick första pris till Christian Haaramäki och Vincent Långström från Rudolf Steinerskolan i Helsingfors för projektet Rapidus V2. Priset delades ut med motiveringen ” Utmärkt och mångsidig studie och bygge av modellsegelbåt. Avancerad design och datorbaserad styrning”

Gymnasieklassens andra pris gick till Rasmus Gustavsson, Johannes Hakala och Arttu Kierros från Gymnasiet Lärkan för projektet LiveHSL. Priset delades ut med följande motivering ” Snyggt behovsdrivet projekt för bättre användningsupplevelse i kollektivtrafiken. Utnyttjar öppna datagränssnitt på ett smart sätt”

Tredje priset gick till Clarissa Forsström, Alexandra Obrey och Minna Talving från Tölö gymnasium för projektet Utveckling och undersökning av de fysikaliska egenskaperna hos den nedbrytbara polymeren glycerolcitrat. Priset delades ut med följande motivering ”Ett ambitiöst och välutfört projekt att utveckla en bionedbrytbar polymer, utgående från en biprodukt av biobränsle”

I projekttävlingens högstadieklass gick första pris till Albin Rönn och Ronja Flykt från Lyceiparkens skola i Borgå för projektet Satellit i en läskedrycksburk. Priset delades ut med följande motivering: ” Utmärkt, mångsidigt och genomtänkt arbete av mätsatellit för internationell tävling innehållande flera välutförda dellösningar.”

Högstadiets andra pris gick till Philip Hermunen och Christian Haga från Grundskolan Norsen för projektet VR med Unity. Priset delades ut med motiveringen ”Ett snyggt utfört projekt med visuellt imponerande resultat. Konkret demonstration av VR-teknik för att åskådliggöra solsystemet och en ny värld på Mars”

Finska kemistsamfundet delade i år ut två priser. Priserna gick till Topias Muukkonen från Kungsvägens skola i Sibbo för projektet Ekologiskt i mataffären samt Ludvig Fridolfsson från Lyceiparkens skola med projektet Surt regn och hur det påverkar växter.

Resultat från TekNatur/Sjukampens final

TekNaturs Sjukampen har snabbt blivit mycket populär. I uttagningstävlingen, som hölls på hösten, deltog närmare 2000 elever runt om i Svenskfinland. Uppgifterna i finalen går ut på att tre medlemmar från de sju bästa klasserna i uttagningstävlingen bygger något, mäter något eller undersöker något  så det är idérikedom och fingerfärdighet som behövs.

I Årets final i Sjukampen fick de sju lagen   bland annat identifiera olika plaster, få jäst att producera gas som fångas upp i en ballong, koppla batterier och LED lampor så att alla lampor lyser samtidigt  och bestämma med laserpekares ljus vilka geometriska figurer som fanns gömda mellan två plastskivor.

• 1 pris:
Klass 7I, Grundskolan Norsen. Klassen representerades av Fenix Hongell, Robin Lempinen och Hannibal Lundell
• 2. pris:
Klass 7F, Lyceiparkens skola i Borgå. Klassen representerades av Juni Karlsson, Alicia Maukkonen och Joakim Munkberg
• 3:dje pris
Klass 7D, Kyrkby högstadieskola på Åland. Klassen representerades av Emma Hellström, Douglas Aller och Jean-Xavier van Beetzen

Grattis till alla vinnare!