Finlandiapriset för arkitektur går i år till totalrenoveringen av det så kallade Ormhuset i Kottby i Helsingfors och arkitektbyrån Kati Salonen ja Mona Schalin Arkkitehdit Ab med ledamot Mona Schalin som projektets huvudplanerare. Ormhuset är ett osymmetriskt hus, Helsingfors stads hyreskomplex som ritades av arkitekten Yrjö Lindegren och blev färdigt i början av 1950-talet. I det ingår kring 190 lägenheter och en servicebyggnad med daghem, tvättstuga, bastu och simbassäng. Huset är skyddat av Museiverket.

Det var bildkonstnär Hannu Väisänen som bland de av en jury förvalda förslagen utsåg årets vinnare. I prismotiveringen lyfter han fram att totalrenoveringen med målet att återskapa bostäderna enligt den ursprungliga stilen från 1950-talet innebar att en arkitekturikon som tillåtits förfalla räddades. Han konstaterar vidare att en dylik renovering kräver oerhörd yrkeskunskap och hård ’sisu’.

Finlandiapriset för arkitektur är ett förhållandevis nytt pris med mål att höja arkitekturens uppskattning. Priset delas ut årligen av Finlands arkitekförbund SAFA.

Våra varma gratulationer till ledamot Mona Schalin!